Om oss


Vi er et familiedrevet gullsmedverksted på Hamar. Yngve Hoholm startet som gullsmed i lære hos gullsmed Olaf Petersheim i Brumunddal i August 1968, der jobbet han på verkstedet med produksjon og reparasjon sammen med flere andre gullsmeder. I 1975 startet han å reparere smykker på kontor-rommet hjemme på fritiden, og i 1976 tok han sats og sa opp jobben hos Petersheim for å satse på fulltid for seg selv.

 

Bildet er beskåret, original finner du her:

https://digitaltmuseum.no/021017116153/olav-petersheim-gullsmed-forretning-eksterior-brumunddal

Da fant han og kona Ranveig Hoholm et lokale i Løten og startet Løten Gullsmedverksted. Her hadde de butikk og verksted og egenproduksjon av smykker. Etterhvert ble handelslekkasjen i Løten for stor, og de valgte å ha opphørssalg før de flyttet til Hamar. Under opphørssalget ble det gjort innbrudd i butikken, og store verdier gikk tapt.  I 1982 startet de opp igjen i Hamar, da under navnet Gull og sølvsmia. Verksted, produksjon, reparasjon og kurs i regi av folkeuniversitetet ble da hverdagen i nytt lokale i Stangeveien.

Så ble bedriften til de flyttet til et kjellerlokale i Skolegata i Hamar sentrum før de bestemte seg for å bygge et mer egnet lokale hjemme. Det er her vi holder til nå. Datter av Ranveig og Yngve Hoholm, Silje Therese Furulund fattet interesse for faget og utdannet seg til å bli gullsmed ved Plus-skolen i Fredrikstad fra 2008 til 2010 etter å ha jobbet hos både gullsmed Thune, Gullfunn og Mohn urmaker. Nå jobber alle tre ved verkstedet på Furnes i Innlandet og kan tilby de fleste tjenester innenfor gullsmedfaget. Vi gjør servicearbeid for gullsmedforretninger rundt om i landet, og produserer noe eget. Bunadshårspennene er i salg hos både Husfliden og andre utvalgte gullsmedforretninger.